Nemocnice nabízejí prevenci proti padání vlasů po chemoterapii

Již 3. nemocnice v České republice začala nabízet onkologickým pacientům ošetření, které působí preventivně proti vlivu chemoterapie na padání vlasů. Speciální ochlazovací čepice působí na vlasovou pokožku a vlasové folikuly tak, že snižuje prokrvení a tím zabraňuje plnému vlivu chemoterapie na vlasy.

Jedno sezení s chladící pokrývkou vyjde na 800-1500 Kč a není hrazeno zdravotními pojišťovnami. Výrobce udává, že celková cena ošetření vychází na přibližně stejnou cenu, jako stojí kvalitní paruka. Nemocnice se nyní snaží domluvit se pojišťovnami, aby pacienti mohli čerpat od pojišťoven alespoň tisícikorunu, určenou nyní na nákup paruky, na částečnou úhradu terapie  chlazení pokožky.

cepice-na-ochlazeni-pokozky-compressor

Sami pacienti říkají, že prioritou pro ně je, aby se uzdravili, ale záchrana vlasů velmi pomáhá psychice. Ztráta vlasů bývá zejména pro ženy velmi traumatizující a každá psychická pomoc je pozitivní pro celkový průběh léčby.

Zařízení, které ochladí pokožku na 3-5 stupňů stojí 1,25 milionu korun a nemocnice je kupují v USA od výrobce Dignicap.

V současnosti lze terapii podstoupit v Onko centru Zelený pruh, Nemocnice na Bulovce a nyní nově v Kladenském onkologickém centru.

Zdroj: Ceskatelevize.cz

Doplnění 3. 1. 2020: Alza.cz podporuje sbírku Nadačního fondu Hippokrates na nákup dalších zařízení do českých nemocnic. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

související články