9 vyzkoušených způsobů jak opravit a zachránit zničené vlasy

Vlasy se bohužel dají velice rychle poškodit a zničit. Přivést je zpět k životu už naopak zabere mnohem více času. My pro vás máme tipy, jak zničené vlasy co nejrychleji zachránit.

znicene-vlasy2-trichologie

1. Včasné rozpoznání problému je hlavní při opravě zničených vlasů

Jsou vaše vlasy bez života a ztratily lesk? Máte roztřepené vlasy a konečky? Cítíte, že s vlasovou pokožkou není vše v pořádku? Pokud odpovíte ano na dvě z těchto otázek, začněte to řešit. V následujících 9 bodech zjistíte, jaké zlozvyky odstranit a jak lépe pečovat o vlasy. Pokud si stále nebudete jistí, objednejte se na trichologické vyšetření a poraďte se s odborníkem přímo přes vlasy, od toho tu jsou!

ostrihat-znicene-vlasy-1024x683

 2. Dobrý střih může oživit zničené vlasy

Pokud vaše vlasy připomínají spíše slámu, není o jejich poškození pochyb. Jako první jim můžete pomoci zastřižením konečků. Ty bývají nejvíce poškozené a způsobují opticky největší ztrátu – jsou totiž nejstarší a byly vystaveny nejvíce negativním vlivům.

Jestli jste odvážnější a půjdete do radikálnějšího střihu – tím lépe. Důležité je vědět, že vlas je mrtvý a nemá schopnost obnovy. Našim hlavním cílem je, aby nové vlasy byly zdravé, včetně zdravých odrostů.

Nový střih by měl být doplněn šetrnou péčí pro poškozené vlasy. Existují složky vlasové kosmetiky, které umí praskliny krátkodobě vyplnit a zamaskovat tak jejich poškození. Další péče by měla obsahovat kondicionér, který šampon doplní. Šampony 2v1 nejsou nejvhodnější, protože šampon těžko plní zároveň úlohu odstranění nečistot a opravu vlasů.

znicene-vlasy-teplem-zehleni

3. Vysoká teplota spolehlivě ničí vlasy

Fénování, kulmování a narovnávání vlasů pod vysokou teplotou narušuje strukturu vlasů a je to nejčastější příčina zničených vlasů. Ačkoliv je dokázáno (odkaz na studii), že fénování vlasů jim škodí méně než samovolné uschnutí, tak zároveň vysoké teploty kolem 80 C a více vlasy poškozují.

Vlasy fénujte alespoň ze vzdálenosti 15 cm a používejte nejnižší tepelný stupeň nad studeným vzduchem. Fénem pravidelně pohybujte a nenechte horký vzduch dlouho působit na jedno místo. Pokud už musíte, tak před tepelnou kulmou nebo žehličkou použijte ochranný olejíček. Mezi jednotlivými značkami nejsou příliš velké rozdíly. Nicméně vlasům je určitě lépe bez těchto zásahů.

Vysoušením pomůžete nejen vlasům, ale i vlasové pokožce, která nemá ráda dlouhé působení vody.

znicene vlasy barvenim

 

4. Rozlučte se s barvením a odbarvováním již zničených vlasů

Titulek mluví za vše. Odbarvováním vlasů se chemicky vlas otevírá jako když rozbalujete svázaný vánoční stromeček a doslova z něj vysypeme pigment ven. Díky tomu zesvětlá a můžeme přidat jinou barvu, vlas musíme opět uzavřít a tím vlasy obarvíme (velmi zjednodušeně).

Pokud často vlas otvíráme a zavíráme, ztrácí svůj zdravý vzhled a je to druhá nejčastější příčina zničených vlasů.

Pokud musíte barvit, je lepší zajít ke kadeřníkovi. Nejde ani tolik o to, že jejich barvy jsou lepší…největší rozdíl je ve zkušenosti a síle použitého peroxidu při odbarvování. Zkušený profesionál ví, že musí hodně ubrat, když pracuje s poškozenými nebo již odbarvovanými vlasy. Dobrou volbou je přidání Olaplexu při barvení. Barvy z drogerie bývají naopak vyvíjeny tak, aby obarvily každý vlas každého zákazníka, a jsou proto agresivnější.

Ještě lepší variantou je přeliv, který je k vlasům šetrnější. Jeho nevýhodou je, že nevydrží tak dlouho a nedocílíte velkých změn v odstínech.

5. Šampon a kondicionér pro zničené vlasy

Pokud chcete používat přírodní přípravky, měli byste vědět, proč to děláte a kdy je pro ně vhodná doba. Kopřiva ani březová voda bohužel vlasy neopraví a ani jejich poškození nezamaskují…

Aby kosmetika měla rychlý efekt, je potřeba, aby obsahovala látky, které vlasy obalí a zacelí jejich šrámy. Tuto roli splní nejlépe nyní trochu démonizované silikony. Důvodem proč je jejich použití tak kontroverzní je zejména fakt, že není silikon jako silikon. Naše doporučení mají silikony rozpustné ve vodě, které vlasům dodají lesk, ale zároveň nezanesou vlasovou pokožku. Tyto silikony se označují jako WATER SOLUBLE.

Vlasy a vlasová pokožka by se měly mýt 2-3 týdně. Většina z nás žije v znečištěném prostředí a na vlasové pokožce se usazují veškeré nečistoty z ovzduší + kožní maz a pot. Toto není kombinace, kterou bychom chtěli vystavovat naší pokožku celý týden nebo dokonce déle.

6. Stylingové přípravky pomohou zničení vlasů zakrýt

Zničené vlasy se lépe schovají v jednoduchém účesu, vyhněte se složitým kreacím, při kterých se musí použít oblaka laku a fixačních sprejů. Ty se usazují na pokožce a mohou přispívat k dalším problémům.

Naopak ale přiměřené množství hydratačního gelu na vlasy nebo vlasového mléka mohou být ku prospěchu. Nejen, že ochrání vlasy před vysoušením, ale ještě dodají lesk a částečně slouží jako maskovací síť poničených vlasů.

7. Zapomeňte na zažehlovací masky do zničených vlasů

Z předchozích bodů víte, jak o poškozené vlasy pečovat, ale stále se setkáváme s postupy, které ze zničených vlasů udělají skutečnou pohromu. Keratinová ošetření se zažehlují do vlasů pod vysokou teplotou a vlas sice navenek naleští, ale uvnitř jej úplně spálí. Maska se pak postupně vymývá a odhaluje ještě horší stav vlasů než předtím.

Prodlužování vlasů je také velmi nešetrné a dokud vlasy neuzdravíte, raději se mu vyhněte.

Když už musíte, sáhněte raději po ošetření, které není podmíněno zažehlováním.

Nedoporučujeme ani masky z domácích kuchyní a receptářů. Na druhou stranu ale nezpůsobí vlasům ani žádnou újmu, takže od experimentování vás odrazovat nemusíme. Pokud by nějaká skutečně fungovala, napište nám prosím, rádi ji vyzkoušíme.

Náš tip: Zjistěte Proč se vlasy třepí.

8. Zničené vlasy si zaslouží extra ochranu před sluncem a vodou

Pokud jste plavci, tak doporučujeme nosit do bazénu koupací čepici. Chlor ve vodě napomáhá k poškozování struktury vlasů. Pomáhá i vlasy před vstupem do bazénu namočit ve sprše, aby se nasákly a nevstřebaly tolik chlorované vody.

Po plavání si umyjte vlasy šamponem a vysušte fénem.
Vlasy chraňte i před sluncem pomocí pokrývky hlavy nebo/a olejíčku s UV faktorem.

Další tipy pro ochranu vlasů v létě najdete v samostatném článku.

potraviny pro znicene vlasy


 9. Zdravý organismus vede ke zdravým vlasům

Vlasy jsou korunou krásy, ale rychle se na nich odrazí nezdravý životní styl. Největšími překážkami ke zdravým vlasům jsou: kouření cigaret, nedostatečný pitný režim, nevyvážená strava, ale i drastické diety mohou zhoršit kvalitu vlasů. Vlasy nejsou pro nezbytně nutné pro naše přežití, a když organismus nemá dostatek síly, s klidem je hodí přes palubu.

Doporučené potraviny pro zdravé vlasy jsou například: losos, ořechy, rozmanitost v ovoci i zelenině – prostě vyvážená strava. Pokud bychom museli vypíchnout jednu potravinu, byly by to právě ryby, které se v našich končinách konzumují velmi málo.

Potravinové doplňky většinou nepomohou, ale ani vám nemohou ublížit, proto se nemusíte bát experimentovat. Podle studií ale například předávkování selenem má stejný efekt jako jeho nedostatek – padání vlasů.

Potřebujete-li poradit s kvalitou vlasů, zeptejte se nás v komentáři.

Podívejte se na 10 nejčastějších chyb při péči o vlasy – vyvarujte se jich!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

související články