Jaké jsou příznaky seboroické dermatitidy?

Seboroická dermatitida (označuje se také jako Seborhoická dermatitida nebo seborea či seborhea) je neinfekční kožní onemocnění, projevující se mastnými, lupovitými částmi kůže při zánětech, ke kterých dochází zejména na vlasové pokožce, na obličeji nebo na hrudi. Místa postižená seboreou jsou potažená červenými  a žlutými šupinkami, které mohou, ale nemusí svědit.

Výskyt

Seboroická dermatitida postihuje zejména části pokožky, které jsou mastné, čili tam, kde se nalézají mazové žlázy. Nadměrné maštění pokožky vede k vytvoření silného mazového filmu na kůži.

Někdy není snadné seboreu diagnostikovat, protože příznaky se kryjí s jiným kožním onemocněním, například způsobených alergií, atopickým ekzémem nebo lupenkou.

Seboreu však bezpečně pozná zkušený tricholog neboli vlasový specialista, který je vyškolený na anomálie vlasů a vlasové pokožky.

Seboroická dermatitida často postihuje kojence v prvních měsících života, stejně tak mladé může. Nejčastěji je způsobena těmito faktory: oslabený imunitní systém, klimatické podmínky, hormonální výkyvy, špatná životospráva a genetické dispozice. Kromě toho se experti domnívají, že plísňové infekce mohou být zodpovědné za propuknutí seboroické dermatitidy. Proto se seborea často léčí šampóny, které jsou fungicidní. V těžkých případech doktoři předepisují kortikoidy, ale jejich účinek bývá pouze dočasný a při dlouhodobém užívání mají výrazné negativní účinky.

V nedávném výzkumu došli odborníci k názoru, že je seborea spojená s překyselením pokožky. Pokud je  pH v krvi a moči příliš vysoké, tělo může chybně vyhodnotit bílkoviny jako škodlivé látky a začne se bránit tvornou protilátek. Ty pak bojují s protieny a spouští výrobu histaminu v tukových buňkách.

Léčba seboroické dermatitidy

Zatímco seboroická dermatitida u kojenců se obvykle hojí spontánně po několika týdnech, v dospělosti se často vrací. Další vrchol výskytu je mezi dvacátým a třicátým rokem života, častěji u mužů. Ženy jsou postiženy zejména po menopauze. Velmi často je nemoc je pozorována u pacientů, jejichž imunitní systém je podstatně oslaben – 80 procent pacientů s AIDS trpí seboroickou dermatitidou.

Seboree nejde obecně předejít. Ale pokud jste náchylní k nadměnému maštění pokožky, měli byste ji věnovat zvláštní pozornost – pravidelně ji čistit a neponechávat vysušenou. Pro odstranění nepříjemných příznaků seboroické dermatitidě doporučujeme trichologickou kosmetiku Kapyderm a její přípravky proti seboroické dermatitidě.

Pobyt na slunci nebo na čerstvém vzduchu, nejlépe u moře nebo na horách může mít velmi pozitivní účinek a výrazně zmírnit příznaky. Zároveň nesmíte zapomenout na ochranu před UV zářením.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

související články